OpenStack Compute nyíltforráskódú szoftver célja a virtuális-gépek nagy hálózatának kezelése és rendelkezésre bocsájtása, egy redundáns és skálázható számításifelhő platformként. Biztosítja a szükséges szoftvert, kezelő felütetet, és API-t a saját felhő létrehozásához, kezeléséhez.

Ennek a varázslatos megoldásnak az integrációjában, üzemeltetésében lehet segítségükre cégünk.

Honlapja: www.openstack.org

Miért az OpenStack?

  • A szabad szoftver így a tízes évek közepe felé haladva a alaposan megváltoztatta jelentését a vállalati IT-ben. Ma már egy-egy új szabad szoftveres projekt (a Linux is) a vállalati szereplők összefogásának terméke, célja létrehozni egy olyan “legnagyobb közös osztót”, amelyet egyik szereplő-hozzájáruló sem sajátíthat ki (ezt garantálja a licenc), viszont az összedobott erőforrások révén könnyebben, gyorsabban készül el a közös szoftver.
  • Iparági szabvány. Több mint 60 vezető vállalat a mint egy tucat országból vesz részt OpenStack fejlesztésében, köztük a Cisco, Citrix, Dell, az Intel és a Microsoft. Mindezt azért, hogy világszerte újabb és újabb felhők jöhessenek létre.
  • Bizonyított rendszer. A legnagyobb állami és magán felhők a világon OpenStack cloud alapú rendszert futtatnak.
  • Összeegyeztethető és összekapcsolható. Az OpenStack felhő a nagyvállalatok igényeivel is összeegyeztethető, a megfelelő körülmények esetén könnyű áttérni, a biztonsági, gazdaság és más kulcsfontosságú üzleti szempontokat is figyelembe véve.
  • Könnyen kezelhető és intuitív felület

Népszerű használati esetek

  • IaaS platform szolgáltatás nyújtására.
  • IT részlegek erőforrás gazdálkodására, akár csapatok és projektekre bontva.
  • Tömeges adatfeldolgozárása olyan eszközökkel, mint a Hadoop.
  • Az igényeknek megfelelő erőforrás skálázásra a különböző kiszolgálók terheltségét figyelembevéve.

De hol az OpenStack helye az adatközpontban?

A szoftver a szerverek esetében közvetlenül a hardver és a virtualizációs réteg fölött fut, jelenleg a Nova a KVM és XenServer hypervisor mellett a Hyper-V-t, ESX-et, valamint az LXC konténeres VM-eket támogatja. A kiszolgálók esetében az OpenStack nem igényel speciális, gyártóspecifikus támogatást, tömegszervereken is kiválóan elfut, bár az ilyen egyedi menedzsmentmegoldásokat képes bővítményeken keresztül kivezetni a kezelőfelületre. A blokktárolókhoz a rendszer beépülő modulokon keresztül fér hozzá, így azok fejlettebb, egyedi funkcióit is képes elérni. Hasonló elv érvényesül a Neutron hálózati modul esetében is, amely OpenFlow szabványos elérésen túl pluginekkel bővíthető tovább, így kezelni tudja az egyedi IDS, tűzfal, VPN és egyéb célgépeket is. Az OpenStack utolsó kiadásai már rendelkeznek a Horizon GUI kezelőfelülettel, amelyre egyre több képességet vezetnek ki a fejlesztők, de ehelyett bármely más (akár zárt) felület is használható, eltérő funkcionalitással.